A A A K K K
для людей із порушенням зору
Лісовогринівецька громада
Хмельницька область, Хмельницький район

ПРОТОКОЛ проведення громадських слухань з обговорення питання будівництва біопаливної електростанції в с.Печеськи Хмельницького району, Хмельницької області та оцінки впливу на навколишнє середовище

Дата: 21.03.2017 16:17
Кількість переглядів: 1303

ПРОТОКОЛ

проведення громадських слухань з обговорення питання будівництва біопаливної електростанції в с.Печеськи Хмельницького району, Хмельницької області та оцінки впливу на навколишнє середовище

 

Лісовогринівецька сільська рада                               13 березня 2017 року

 

Громадські обговорення (слухання) розпочались в приміщенні актової зали Лісовогринівецької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів за адресою: с.Лісові Гринівці Хмельницького району Хмельницької області.

Для участі у громадському обговоренні (слуханні) зареєструвались 25 осіб.

Присутні: Рудик Олег Андрійович – заступник сільського голови з юридичних та економічних питань, керівник робочої групи,

Кошелюк Олеся Михайлівна – керуючий справами виконавчого комітету сільської ради, секретар робочої групи,

Ващук Вадим Григорович – начальник відділу архітектури та землеустрою сільської ради, член робочої групи,

Олешко Андрій Степанович – спеціаліст-землевпорядник І категорії відділу архітектури та землеустрою сільської ради, член робочої групи.

Ільчишин Руслан Петрович – завідувач сектору містобудування, архітектури, житлово-комунального господарства та будівництва Хмельницької райдержадміністрації,

Зелінський Андрій Леонідович – перший заступник голови Хмельницької райдержадміністрації

Гралюк Віталій Володимирович – Лісовогринівецький сільський голова

Лебедєв Максим Олегович – директор ТОВ «Хмельницька біопаливна електростанція»,

Кисліцин Олександр  - представник виконавця ОВНС – компанії ПІІ «Тебодін Україна»,

Гвоздій Вадим Васильович – генеральний директор логістичної компанії ТОВ «Маршал Вікторі», представник ТОВ «Хмельницька біопаливна електростанція»,

Ніл Рузерфорд - інвестор,

Дара Даффі - інвестор,  

Ян Нілссон (команія BWSC, розробник проекту, генеральний підрядник),

Оберкович Сергій Олексійович (юридичний радник проекту),

 Свінціцький Руслан Васильович (ТОВ «ЮТЕМ-ІНЖИНІРИНГ», генеральний проектувальник)

Представники громади (список додається).

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

1. Обговорення питання будівництва біопаливної електростанції в с.Печеськи  Хмельницького району Хмельницької області та оцінки впливу на навколишнє середовище.

 

Слухали: Рудик О.А. – керівник робочої групи – повідомив, що до Лісовогринівецької сільської ради надійшла заява ТОВ «Хмельницька біопаливна електростанція» щодо будівництва біопаливної електростанції з твердопаливним котлом на відстані близько 540 м від межі житлової забудови с.Печеськи. Земельна ділянка, що належить замовникові, складає 16,21145 га, кадастровий номер 6825086400:03:007:0058, цільове призначення – для розміщення, будівництва, експлуатації та обслуговування будівель і споруд об’єктів енергогенеруючих підприємств, установ і організацій.

Реалізація проекту ХБП ЕС, що працюватиме за рахунок спалювання соломи зернових, згенерує чималі надходження до місцевого бюджету та додатковий дохід для фермерів місцевого регіону, створить 250 робочих місць під час будівництва та близько 160 постійних робочих місць. ЕС буде здатна забезпечити електроенергію для близько 75000 домогосподарств та зменшить енергетичну залежність регіону від імпортованої електроенергії.

Виступили: Лебедєв М.О. - директор ТОВ «Хмельницька біопаливна електростанція» - сказав: «Нам важливо почути думки щодо питання будівництва біопаливної електростанції, взнати ваше бачення проекту.

Ніл Рузерфорд – інвестор: «Доброго дня. Дякую, що мали час прийти і можливість обговорити проект. Приємно бачити людей. Ми дуже переживали, що прийдемо в пусте приміщення. Як було сказано, ми є представниками з Ірландії і ми є представниками сектору аграрного бізнесу, тому що Ірландія, як і Україна, має великий потенціал в  цьому напрямку. В Ірландії багато продуктів агропромислового комплексу використовується як джерело для виробництва електроенергії. Тому ми вирішили робити це і в Україні, оскільки Україна має великий потенціал для розвитку агробізнесу, і ми побачили, що для цього є всі необхідні підстави, щоб його реалізувати. Саме тому ми зосередили свій погляд на Україні. Це є двостороння співпраця. Хмельницький – дуже прогресивний підприємницький регіон. Саме тому обране місце, де планується будівництво ЕС. Ми вважаємо, що цей проект може бути пілотним в Україні. Схожі проекти можуть видко розвиватися в майбутньому в Україні. Ми переконані, що такі проекти можуть розвиватись в схожих регіонах України. Проект дасть багато добре оплачуваних місць населенню Для місцевого регіону – розвиток економіки і додаткове джерело надходження доходів.

Фінансування може бути реалізоване в двох формах, одна я яких - надання робочих місць на ЕС.

Загалом близько 130 робочих місць. Проект дасть наповнити місцевий бюджет податками. ЕС  надзвичайно чиста і екологічна. Дозволяє очисти середовище і попередити викиди. ЕС не конкурує з виробництвом по вирощуванню продовольства, тому що солома, яка буде використовуватись, є побічним продуктом від зернових. Проект є цікавим для обох сторін. Інформації є, думаю, достатньо. Будемо раді відповісти а питання після презентації проекту».

Лебедєв М.О. – презентує проект:

  • Це – електростанція у Сліфорді, яка працює на соломі, та яка є однією з багатьох подібних електростанцій, що працюють в Англії та Данії.
  • Побудована BWSC, вона аналогічна тій, яку планується побудувати у Хмельницькому регіоні.
  • Спосіб, у який станція виробляє електроенергію, є безпечним для навколишнього середовища, зокрема знижує рівень парникових газів.
  • Станція здатна забезпечити надійне енергопостачання без допомоги вугілля чи газу.
  • Електроенергія виробляється шляхом переробки солом’яної біомаси.
  • Солома є чистим, вуглецево-нейтральним паливом.
  • Єдиним видом газів, які викидаються у повітря, є ті, які вже були поглинені під час вирощування соломи.
  • Станція побудована за найкращими стандартами та є найновішою технологією, яку розробили у Данії.
  • На відміну від електростанцій, які працюють на енергії вітру або сонця та є залежними від погодних умов, електроенергія на цій станції виробляється безперервно, протягом 24 годин на добу.
  •  Солома, яка використовується в якості палива, є натуральним продуктом, що виникає у результаті виробництва продуктів харчування
  • Таким чином, станція не є конкурентом виробництву продовольства, а швидше становить невід’ємну частину цього процесу.
  • Станція буде співпрацювати з місцевими фермерами на основі довгострокових контрактів, що підвищить рівень доходів місцевих господарств.
  • Ви можете бачити, що станція є надзвичайно сучасною, доглянутою, та безпечною.
  • Біопаливо для станції збиратиметься у радіусі сімдесяти п’яти кілометрів.
  • Це є доцільним як з точки зору логістики, так і з точки зору захисту навколишнього середовища.
  • Це також допоможе підтримати місцеву економіку.
  • На цьому відрізку відео ви можете бачити станцію в роботі.
  • Можете пересвідчитися, наскільки чистими є димові гази, у той час як обсяг енергії, що виробляється, дозволяє забезпечити енергією сімдесят п’ять тисяч домів.
  • Станція використовує одну тисячу стосів соломи на день, які доставляються на станцію, як ви можете бачити на відео.
  • Розпаковування відбувається в середині станції автоматично.
  • Якість соломи у кожному стосі перевіряється. 
  • Сховище дозволяє вміщати достатню кількість соломи, аби забезпечити роботу станції на три дні.
  • Стоси соломи подрібнюються та завантажуються в котел.
  • Котел виробляє пару, яка є рушійною силою для генератору, який, в свою чергу, виробляє електроенергію.
  • Станція відповідає найвищим стандартам країн Європейського Союзу стосовно захисту навколишнього середовища.
  • Димові гази, що випускаються у повітря, не містять жодних забруднювачів.
  • Попіл з котла використовується як добриво, що допомагає збільшувати врожай кукурудзи.
  • Станція дозволить забезпечити сто двадцять шість робочих місць на повний робочий день.
  • Крім цього, додаткові інвестиції в місцеву економіку складуть близько семи з половиною мільйонів Євро.
  • Станція зробить позитивний внесок у розвиток місцевих соціальних проектів, а також проектів щодо захисту навколишнього середовища.
  • Усе це має бути узгоджене з місцевою спільнотою.

Акцентую увагу а тому, що гази, які виникатимуть в результаті роботи, нешкідливі і безбарвні. Вплив на навколишнє середовище є мінімальним».

Олександр Кисліцин: «На замовлення ЕС ….. компанія розробила попередню оцінку впливу на навколишнє середовище. ЕС буде знаходитись за с. Печеськи Хмельницького району Хмельницької області. За рік в загальному спалюватиметься 270 тис. тонн соломи. Потужність – 44, 2 МВт. Працюватиме цілодобово. Загальна площа об’єкта  – 16, 2 га, огороджено буде лише 5 га».

Ян Нілссон (команія BWSC, розробник проекту, генеральний підрядник): «Ця технологія спалювання соломи була розроблена в Данії у 80-х роках. Першочерговим завданням було спалювання соломи на полях і використання цього біоресурсу для електрики і тепла. Наш уряд поставив мету до 2020 року відмовитися від викупного палива. Це - один із шляхів. В Данії 7 таких ЕС. В Україні є великий потенціал. Солома доставлятиметься вантажівками. Розвантажуватиметься за допомого крана і складуватиметься на складі. Транспортерами буде надаватись туди, де буде спалюватись. В середині котла є пара, яка буде подаватись в турбіну. З процесу виходить зола.. В Данії це використовується як добриво для полів. Гази добре очищуються. При проектуванні ми орієнтувались і на українське, і на європейське законодавство щодо викидів. Також Ес обладнана фільтрами для видалення оксидів азоту і сірки. ЕС має бути безпечною для людей, які житимуть поряд з нею».

Кисліцин О.: «Коли я отримав замовлення на проект, найбільше мене хвилювало повітряне середовище. На станції буде 7 джерел викидів забруднюючих речовин та парникових викидів:

  1. Спалювання соломи в котлі та дизпального в дизельному пальнику;
  2. Зберігання дизпального;
  3. Робота механічної майстерні;
  4. Робота дизель-генератора;
  5. Пересипка золи;
  6. Зберігання реагентів;
  7. В’їзд / виїзд автотранспорту.

Вплив діяльності на повітряне середовище:

  • Сажа,
  • Марганець та його сполуки,
  • Діоксидовий азот,
  • Метан,
  • Аміак,
  • Оксид вуглецю та ін.

Найголовніше – це концентрація цих речовин у повітрі.

Гранично допустима концентрація – показник безпечного вмісту шкідливих речовин в навколишньому середовищі..

Під час підготовки проекту ми розробили розрахунки. Ні по одній речовині не буде перевищуватись концентрація речовин.

Враховувався і напрямок вітру при розробці проекту за даними метеослужби.

Вплив на водні ресурси

         ЕС споживатиме в середньому 128 куб. м.  води на добу. ЕС братиме воду із підземних вод на глибині 100 метрів. Не буде впливати на рівень води у криницях жителів сіл.

Скид стічних вод

Варіант 1. Очистка від нафтопродуктів і бруду та відведення в струмок; попередня очистка, збір у ємності, вивезення автотранспортом на міські очисні споруди.

Варіант 2. Повна очистка на власних очисних спорудах та скид очищених стічних вод належної якості до поверхневої водойми.

Основним відходом виробництва буде зола соломи, що утворюватиметься в кількості від 12150 до 16200 тонн / рік: летка фракція золи – наповнювач для цементу, нелетка фракція золи – добриво на поля.

Побутові відходи передаватимуться ліцензійним підрядникам. При спалюванні соломи будуть утворюватись і парникові гази. Вміст парникових газів в атмосфері за останні роки зріс в 100 разів. Щоб цьому запобігти, вирішили переходити на виробництво відходних джерел, до яких причетний даний проект. ЕС є нейтральною з точки зору на впливу на клімат.

Вплив проекту на соціальне середовище і потреби місцевого населення

  • 30 нових постійних робочих місць на ЕС;
  • 50 робочих місць у постачанні соломи;
  • 300 тимчасових робочих місць в період будівництва (близько 4 років),

 

Податки на соціальний пакет

  • ХБПЕС зареєстрована в с.Печеськи,
  • Підприємство налаштоване на співпрацю з громадою,
  • ХБПЕС передбачає залучення фінансування від Європейського банку реконструкції та розвитку».

 

Виступили: Тарасов М.П. – депутат Лісовогринівецької сільської ради : «Чи можливе на цій ЕС спалювання інших продуктів, крім соломи? Хто буде здійснювати поточний контроль роботи фільтрів?»

Кисліцин О. «Однозначно, ні. Лише ріпак, кукурудза, солома».

Ніл Рузерфорд: «Для таких проектів ми не лише будуємо, а й здійснюємо технічне обслуговування і нагляд. Це не є новим проектом. Є індикатори, які показують в онлайн режимі викиди. Це передбачено законодавством».

Тарасов М.П.: «Чи буде ЕС працювати цілий рік? Де складуватиметься солома?»

Гвоздій В.В.: «На самій ЕС буде закритий склад, інший запас соломи буде створений на території Хмельницької області у 14 районах. На території громади не буде жодного складу».

Тарасов М.П.: «Громаду цікавлять очисні споруди, а не відведення стоків в інше місце. В проекті необхідно врахувати будівництво очисних споруд».

Ніл Рузерфорд : Ця ЕС є аналогами ЕС, які побудовано в Англії. Навколо ЕС немає ніяких стоків.

Гвоздій В.В.: «ЕС працюватиме в режимі, як працює система водяного опалення. Вода буде настільки очищена, що майже відповідатиме питній».

Тарасов М.П.: «В соціальному пакеті необхідно передбачити забезпечення жителів села Печеськи питною водою, до того ж якісною».

Лебедєв М.О.: «Ми готуємо в рамках проекту покращення інфраструктури громади».

Представник ПАТ «Південтеплоенергомонтаж»: «Спалювання на стерні шкідливіше, ніж спалювання соломи на ЕС. На відстані 100 м ви не будете бачити, що ЕС працює: ні запаху не чутно, ні смогу не видно».

Токар І.В. – депутат Лісовогринівецької сільської ради : «Який вплив викидів на худобу?»

Лебедєв М.О.: «Ніякого шкідливого впливу немає. Адже будь-яке будівництво здійснюється відповідно до законодавства».

Кисліцин О.: «ЕС займатиме 5 га із 16 га. Буде озеленення. Санітарна зона буде затверджена головним санітарним лікарем України».

Василик О.М. – спеціаліст І категорії юридичного відділу Лісовогринівецької сільської ради: «Що буде з дорогою, яка знаходиться на балансі райавтодору, який будувати її після завершення будівництва ЕС не буде? Хто її підтримуватиме після реконструкції? »

Храновський М.Ю.: «Звичайно, дорога зруйнується за час будівництва ЕС. Але надійдуть інвестиції, що дасть можливість відновити якісно дорогу від траси і до ЕС. Підтримувати дорогу в належному стані, екологічні вимоги – це зобов’язання компанії, яка будуватиме ЕС. Планується надходження в бюджет громади від 2 до 3 млн. грн. в рік».

Мамчур Н.А. – житель громади: «Чи будуть надаватись жителям с.Печеськи робочі місця на підприємстві?»

Лебедєв М.О.: «Місцеве населення буде працювати на ЕС. Проте спершу бажаючі проходитимуть навчання, після чого – загальний конкурс».

Грох А.В. – депутат Лісовогринівецької сільської ради: «Люди мають свою думку. Це будівництво більше стосується жителів с.Печеськи, с.Аркадіївці. Ми хочемо законного підтвердження, що компанія виконає перед жителями свої зобов’язання: побудується дорога, жителі сіл належно будуть забезпечені питною водою і т.п.»

Ловін В.З. – староста с.Ходаківці: «Чому тільки два населених пункти: Печеськи і Аркадіївці? А Ходаківці? Людей вистачить, щоб вийти з вилами і перекрити дорогу?»

Марчук В.В. – житель громади:  «Земля, на якій планується будівництво об’єкта, надавалась в оренду Парасині. Яким чином вона стала власністю ТОВ «Хмельницька біопаливна електростанція»?»

Лебедєв М.О.: «Земля куплена юридичною особою  ТОВ «Хмельницька біопаливна електростанція» легально, в законний спосіб у фізичної особи. Товариство виконає зобов’язання, прийняті в належний спосіб. Крім того, усі побажання, запитання, які у вас виникатимуть, ви можете в письмові формі подавати, заповнивши анкети, які ми вам підготували».

Рудик О.А. повідомив про завершення громадських слухань щодо врахування громадської думки. З протоколом можете ознайомитися протягом 10 робочих днів в приміщенні сільської ради та на сайті сільської ради.

 

 

Головуючий громадського обговорення (слухання)……………… Рудик О.А.

 

Секретар громадського обговорення (слухань)……………Кошелюк О.М.

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь